מערכת החיסון

מערכת החיסון נקראת גם המערכת של העצמי. העצמי (Self) – המכלול של כל מי שאנו. מבנה מאורגן ויציב של תפיסות הפרט. קשור לגופנו,התנסויותינו, וחוויותינו הקשורות ומתקיימות רק דרך גופנו כישות עצמית . במסע של הגשמה דרך חוויה זקוק הפרט העצמאי להגנה בדרכו הייחודית תוך כדי חווית ההתנסות בתוך סביבתו. מערכת החיסון

הפרט זקוק להגנה (חסינות) המאפשרת השרדות בעולם מורכב ומשתנה וגם מזעור ותיקון נזקים המתרחשים כתוצאה מ: גורמים חיצוניים – פולשים חיצוניים כמו חיידקים, נגיפים, פטריות ופרזיטים. יחסי הגומלין  בין האדם והמיקרואוגניזמים יכולים לפגוע באדם, ובמקרים רבים, משפיעים על ההישרדות שלו, ומשינויים בסביבה הפנימית הקשורים לקשר בין הרבדים השונים באדם והמשתקפים במצבו הבריאותי (בחוסנו). במסע של הגשמה דרך חוויה זקוק הפרט העצמאי להגנה בדרכו הייחודית בתוך הסביבה בה הוא חי. המערכת החיסונית הידועה גם כמערכת של "העצמי", מחוננת ביכולת מרשימה להבדיל בין העצמי לבין שאינו כזה.

כמעט כל חומר המוכר לבן האנוש מצויד בתעודת זהות כימית – תבנית אופיינית של סמנים (מולקולות) המצוים על שטח הפנים שלו. מערכת החיסון סורקת בקביעות את הסמנים הכימיים של כל מולקולה ותא בגופנו. האבחנה בין הפרט שבמסע (העצמי)והעולם, מתחילה כבר בהתפתחות העוברית. מערכת החיסון לומדת להבדיל בין המרכיבים של העצמי לסביבתו ע"מ שתוכל להגן עליו כפרט עצמאי במהירות מפני הסביבה העוינת שהפרט נחשף אליה. כלומר, מתחילת ההתפתחות שלנו בעולם החומר, הושם דגש על יצירת פרט אחד יחיד ומיוחד, המובדל מסביבתו ובעל כלים להגנה בדרכו הייחודית על מנת לאפשר לו את חווית המסע שלו. ההגנה היא מאוד מובחנת, מדויקת ומורכבת ותכונותיה העיקריות: ספציפיות (כנגד הגורם המעורר אותה לפעולה), תגובה רב-גונית (כנגד מגון עצום של חומרים זרים לגוף), יכולת להבחין בין עצמי לזר, (אינה פועלת נגד מרכיבי הגוף עצמו,פרט למקרים של שיבוש) וזיכרון חיסוני (זיכרון לגורמים זרים שחדרו לגוף בעבר ותגובה במקרה של פלישה חוזרת).
תיאום בין מערכות הגוףכלומר מערכת מורכבת רב גונית ומדויקת לספק הגנה בפני פולשים,סילוק פולשים,סילוק תאים זקנים,סילוק תאים מוטנטים,סילוק תאים סרטנים,סילוק תאים שפועלים כנגד העצמי בעלת יכולת לבחירת המנגנון המדויק ביותר ליעילות מירבית בהגנה. ניתן להקביל את מערכת החיסון למוח חכם, בעל ראייה רחבה ואינטרס חברתי מפותח, השואף לשמר את איזון הגוף על מנת שיהיה במלוא החוסן, החיוניות וההנעה שלו. מערכת מתוחכמת עם רגישות לכל תא ותא מתאי הגוף והענות אינסטינקטיבית לכל תא. בגופנו קיימות שתי מערכות המרכיבות את מערכת החיסון. מערכת החיסון המולדת המורכבת מרכיבים סבילים ופעילים שעצם קיומם מספק הגנה ומערכת החיסון הנרכשת המורכבת ממרכיבים שעוברים תהליכי למידה וזיכרון ומפתחים כושר תגובה ייחודי לפולש. שתי המערכות מתקשרות ,מתואמות ומשלימות ביניהן.

אנו זקוקים לתפקוד שלם של שתי המערכות על מנת להשיג יעילות מירבית. במצב זה ניתן להסתכל על מערכת חיסון מאוזנת – כתזמורת מופלאה המנגנת בהרמוניה מושלמת. לכל מרכיב במערכת (הנגן) יש תפקיד וביחד הניגון ההרמוני יוצר את המנגינה המופלאה.

שלושה סוגי פתולוגיה קיימות בגוף האדם: באופן נורמלי מבחין הגוף בין "עצמי"ל"זר".  כשהגוף מגיב נגד רכיבים שלו, נגד העצמיות שלו – מחלות אוטואימוניות. האם אבדנו את יכולת הבחנה ביננו ובין האחר? האם הגבולות של מי אנחנו הטשטשו לנו? האם ויתרנו על עצמנו ואיננו מוקירים את מי שאנחנו?. הפתולוגיה השניה קשורה לרגישות יתר לסביבתנו. הנחנו שהאדם משפיע ומושפע מסביבתו (משפחה, חברים, עבודה), וחלק גדול מקשייו כמו גם מכוחותיו נובעים מאיזון או מחוסר איזון בין עולמו הפנימי וסביבתו, מתי אנו ברגישות יתר לסביבתנו, האם אנו מפתחים התנגדויות, חוסר הכלה וקבלה לסביבתנו או לעצמנו? האם הסביבה משקפת לנו מצבים שאנו בהתנגדות אליהם?. הפתולוגיה השלישית קשורה למצבי מצבי חוסר חיסוני כשחוסר אחד ממרכיבי מערכת החיסון עלול לגרום למחלה, האם באנו ללמוד להלחם על דרכנו, להתמודד עם רצוננו להגשים את עצמנו?.
רובנו מעדיפים להאמין שהסיבה למחלה מקורה רק בסביבה החיצונית ואינה קשורה למחשבותינו, רגשותינו והתנהגותנו. מעדיפים להניח כי המחלה היא תורשתית או נגרמת בשל זיהומים, ומוצאים מיני סיבות להסבר המחלה. אנרגיה היא סוג של מידע. אמונותינו, רגשותינו, מחשבותינו, התנסויותינו והאופן בו אנו תופסים את הסביבה, הינן אנרגיה הנוצרת מגופנו, בעלת השפעה על הביטוי הגנטי.

מחלות רבות אינן גופניות מעיקרן אלא רוחניות ופסיכו-פיזיות. קשורות להתמודדות, ומציאת משמעות. אנו "אוסף של תפיסות" שבעזרתן אנו "תופסים" את העולם. איכות החיים שלנו היא פועל יוצא של דפוסי האמונות שלנו. למעשה מה שקובע את תחושותינו והרגשותינו אינו האירוע או ההתנהגות של הזולת, אלא הפרשנות לאירוע שנעשתה על-פי דפוסי החשיבה הבסיסיים שלנו. גופנו משמש כמעין מראה של המתחולל בנפשנו. משקף לחצים, טראומות, הדחקות, ומקבע תבניות גופניות/נפשיות הבונות את ה"מציאות" הייחודית לכל אדם. מנקודת מבטי, המחלה היא ערעור ש"מ, חוסר איזון בין הגוף והנפש, משמשת תמרור אדום לאדם להתעורר כי משהו לקוי במסלול חייו. בריאות  אינה מצב סטטי אלא תהליך מתמשך של התאמה והסתגלות מקסימאלית לדרישות המשתנות של החיים. מערכת חיסונית בריאה ומאוזנת, אינה נלחמת במצב כלשהו! מערכת חיסונית בריאה ומאוזנת מבטאת את עצמה דרך הסתגלות למצבים שונים. למעשה, יכולת ההסתגלות של האדם היא האיכות הבסיסית הקובעת את חוסנה של המערכת החיסונית!!! יכולת זו מחייבת חכמה, גמישות, אינטליגנציה ותנועה בעת היחשפות למצבים חדשים תוך מגע והיכרות אותם, ומאפשרת לפרט לדייק ולכייל את עצמו , כשהדיוק והכיול משתקף במצבו הבריאותי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *